Найважливіша задача, зберігання та переробка картоплі, повинна реалізовуватись в Україні. Пропонуємо проектування сучасних складів для картоплі, капусти, цибулі чи фруктів, а також заводів з їх переробки від проектної компанії TCH Project.
У розвинених країнах поглиблюється урбанізація та технологізація суспільства. Це змушує людей менше витрачати часу на приготування їжі, тому більшої популярності набуває стиль «харчування на ходу». А картопля є одним із основних складових швидких обідів — частіше це «картопля фрі». Не дивно, що світове виробництво цього блюда зростає, а споживання свіжого овочу — скорочується. Саме тому в Європі не вирощують стільки столових сортів картоплі, як в Україні, але більш активно зайняті проектуванням та збудуванням складів для неї.
Наступним сегментом переробки виступають картопляні пластівці. На сьогоднішній день 1/2 світового виробництва та споживання цієї продукції зосереджена у Піднебесній. Згідно зі статистикою, у світового ринку пластівців та гранол досить гарний оборот – близько €1,000-2,000 мільярди. Щорічні показники ринкового зростання у цьому напрямку складають щонайменше 10%. Саме картопляні пластівці є основою для виготовлення продуктів швидкого харчування, включаючи бізнес-ланчі з картопляним пюре чи більш розповсюджені супи-пюре, а також використовуються у процесі виробництва чіпсів чи соусів. Нерідко вони виступають складовим інгредієнтом хлібобулочних виробів чи деяких страв, зокрема, сухих пайків для військовослужбовців. Це підкреслює високу оцінку не тільки смакових, але й споживчих якостей продукції.
Частка переробної промисловості картоплі в Україні становить не більше 3-5%, водночас у країнах ЄС, де врожайність у 2-2,5 рази нижча, ніж у нас, ситуація дзеркально протилежна. У Європі у свіжому вигляді продають лише 6-7% продукції, а решта йде на переробку. З неї виробляють картопляні пластівці чи пюре.
Потенціал України дозволяє не лише садити та збирати картоплю, а й побудувати свої підприємства, які задовольнять у більшій частині ринкові потреби країни щодо замороженої картоплі (фрі, по-селянські) та снеків. Якщо це вдасться, можна буде експортувати продукцію у Південну Африку, Азію та до країн Близького Сходу.
Проектне бюро TCH Project має цікавий та цінний досвід з роботи в цьому напрямку: